Kosten koper, wat is dat precies?

Kosten koper, wat is dat precies?

Wanneer je een huis op het oog hebt, is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten bovenop de aankoopprijs. Dit zijn de zogenoemde ‘kosten koper’. Hieronder leggen we uit welke kosten hieronder vallen en welke je fiscaal kunt aftrekken.

Wat houdt ‘kosten koper’ in? De kosten koper omvatten de uitgaven die je doet om de woning officieel op jouw naam te krijgen. Deze kosten zijn voor de koper en gelden voornamelijk voor bestaande bouw, niet voor nieuwbouw.

Wat valt onder kosten koper? Deze kosten bestaan voornamelijk uit notariskosten en eventuele overdrachtsbelasting. Als koper mag je kiezen bij welke notaris de overdracht plaatsvindt.

Notariskosten voor de leveringsakte De notaris speelt een cruciale rol bij de aankoop van een huis. De kosten voor het opmaken van een leveringsakte variëren, maar liggen gemiddeld rond de €500.

Overdrachtsbelasting De overdrachtsbelasting is afhankelijk van je situatie. Ben je een starter tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je eenmalig vrijgesteld zijn. Voor doorstromers en kopers boven de 35 jaar geldt een tarief van 2%, mits het je hoofdverblijf is. Voor overige situaties, zoals beleggers of aankoop van een tweede huis, geldt een tarief van 8%.

Extra kosten bij de aankoop van een woning Naast de bovengenoemde kosten kunnen er andere uitgaven zijn, zoals kosten voor een aankoopmakelaar, taxatie en hypotheekgerelateerde kosten.

Kosten rondom de hypotheek Bij het regelen van je hypotheek komen ook kosten kijken. Denk aan advieskosten, taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheekakte. Als je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, betaal je hier ook kosten voor.

Bij de notaris Het is mogelijk om bij de notaris zowel de hypotheekakte als de leveringsakte te regelen. Informeer naar eventuele kortingen bij het combineren van deze aktes. Ook andere zaken, zoals een samenlevingscontract, kunnen bij de notaris geregeld worden.

Fiscale aftrekbaarheid van kosten Sommige kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Hier een kort overzicht:

Aftrekbare kosten:

  • Erfpachtcanon
  • Advieskosten voor hypotheek
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie

Niet-aftrekbare kosten:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor de leveringsakte
  • Kosten voor een aankoopmakelaar

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X (Twitter)
WhatsApp
Pinterest
Email
Print
Huisstunt Woning Zelf Verkopen

Jouw huis, jouw verhaal

Huisstunt is niet zomaar een platform; het is jóuw platform. We hebben alles wat je nodig hebt om je woning in de kijker te zetten, zonder gedoe en mét resultaat.