Makelaars ABC
Makelaars, notarissen en hypothekers gebruiken soms woorden die niet voor iedereen duidelijk zijn. Daarom hebben we alle woorden voor je verzameld met een heldere uitleg.

Afkoopwaarde
Afkoopwaarde is simpelweg het geld dat je hebt opgebouwd in het beleggingsdeel van je beleggingshypotheek. Als je besluit om je beleggingshypotheek te stoppen, krijg je dit geld uitbetaald. Je kunt het ook krijgen als je een gemengde levensverzekering vroegtijdig stopt. Je kunt dit bedrag gebruiken om (een deel van) je hypotheek af te lossen.
Afsluitkosten
Dit zijn alle kosten die je moet betalen wanneer je een hypotheek afsluit. Denk hierbij aan kosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie, taxatie, administratie en aanvraag van NHG.
Afsluitprovisie
Dit is het bedrag dat je aan de bank moet betalen wanneer je een hypotheek afsluit.
Akte
Een akte is een officieel document opgesteld door de notaris waarin belangrijke zaken worden vastgelegd, zoals de overdracht van een huis of een hypotheek.
Annuïteitenhypotheek
Met deze hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag zolang de rente niet verandert. In het begin betaal je vooral rente en los je weinig af, maar dat verandert in de loop der tijd. Je gaat dan steeds meer aflossen en minder rente betalen.
Appartementsrecht
Als je een appartementsrecht hebt, betekent dit dat je een deel van een gebouw bezit. Dit geeft je ook het recht om bepaalde delen van het gebouw, zoals een appartement, alleen te gebruiken. Het geeft je ook recht op het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, zoals het trappenhuis. Alle appartementseigenaren zijn samen eigenaar van het hele gebouw of complex, of het nu gaat om woningen, bedrijfsruimtes of kantoorruimtes.
Bankgarantie
Als een bank een bankgarantie geeft, belooft de bank om een bepaald bedrag te betalen als dat nodig is. Dit is vaak 10% van het verkoopbedrag van een huis, als zekerheid voor de verkoper. Je kunt dit dus gebruiken in plaats van contant geld.
Bedenktijd (wettelijk)
Na het tekenen van de koopovereenkomst voor een huis, heb je als koper drie werkdagen bedenktijd. Je kunt binnen deze dagen zonder reden en kosten van de koop afzien. Wel moet je de verkoper hierover op tijd informeren, mondeling of schriftelijk.
Beleggingspand
Een gebouw dat gekocht is als investering.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Dit is een verzekering die makelaars hebben om zich in te dekken tegen fouten of nalatigheden tijdens hun werk.
Belastingaftrek
Je mag de rente van je hypotheek aftrekken van je inkomstenbelasting. Ook sommige kosten, zoals voor de hypotheekakte en taxatie, zijn aftrekbaar. De aflossing van de hypotheek zelf is niet aftrekbaar.
Bestemmingsplan
Dit is een plan van de gemeente dat aangeeft hoe grond en gebouwen gebruikt mogen worden. Hierin zie je wat er in een bepaald gebied gebouwd mag worden en welke regels er gelden voor de bebouwing. Deze plannen kun je bij het gemeentehuis inzien.
Bod
Dit is het bedrag dat iemand biedt om een huis te kopen, vaak met eventuele voorwaarden, de opleveringsdatum en wat er bij de koop inbegrepen is. Een bod is pas bindend als het op papier staat!
Boeterente
Dit is een boete die je moet betalen als je je hypotheek niet op tijd betaalt, of als je tussentijds meer aflost dan is toegestaan.
Bouwdepot
Dit is een speciale rekening waar een deel van je hypotheek op staat, bedoeld om de kosten van de bouw of verbouwing van je huis te betalen. Hierover ontvang je rente, en rekeningen van de bouwer worden vanuit dit depot betaald.
Bouwfinanciering
Dit is hoe een nieuw huis wordt betaald, meestal in termijnen. De hypotheek wordt in één keer afgesloten maar wordt vanuit het depot in delen betaald, afhankelijk van de voortgang van de bouw.
Bouwtermijnen
Bij de koop van een nieuwbouwhuis betaal je vaak in delen, de zogenaamde bouwtermijnen, volgens een vastgesteld contract.
Bruto-werkelijke-rente
Dit is een andere term voor effectieve rente.
Courtage
Courtage is gewoon een fancy woord voor de vergoeding die je aan je makelaar betaalt als hij of zij je helpt bij het kopen of verkopen van een huis. Dit bedrag spreek je van tevoren af met je makelaar en wordt vastgelegd wanneer je de opdracht geeft. Let op: hier komt nog wel BTW bij!
Canon
Canon is de jaarlijkse betaling die je doet voor grond die je in erfpacht hebt. Erfpacht betekent dat je de grond gebruikt, maar niet zelf bezit.
Dagrente
Dit is de rente die op de dag zelf geldt voor nieuwe hypotheken. Simpel gezegd, als je op een bepaalde dag een nieuwe hypotheek afsluit, is dit het rentepercentage dat je betaalt.
Dalrente
Dalrente is de laagste rente tijdens de geldigheidsperiode van je hypotheekofferte. Dit betekent dat als de rente daalt nadat je je hypotheekofferte hebt ontvangen, je kunt profiteren van dat lagere rentepercentage.
Economische Waarde
Dit is wat je huis zou opbrengen als je het zou verkopen onder de beste omstandigheden. Het is ook bekend als de onderhandse of vrije verkoopwaarde.
Effectieve Rente
De effectieve rente laat zien wat een hypotheek je echt kost per jaar. Het is de rente die je daadwerkelijk betaalt, en hierin worden ook zaken als afsluitkosten meegerekend. Het houdt ook rekening met wanneer je betaalt en hoe vaak je betaalt.
Eigendomsakte
Dit is een officieel document van het kadaster dat bewijst dat jij de eigenaar bent van je huis. Je krijgt dit van de notaris wanneer je een huis koopt.
Eigenwoningforfait
Dit is een soort ‘fictieve huur’ die je zou hebben bespaard omdat je in je eigen huis woont. De Belastingdienst ziet dit als een vorm van inkomen, en je betaalt hierover inkomstenbelasting.
Erfpacht
Wanneer je huis op grond staat die niet van jou is, betaal je erfpacht, een soort huur voor de grond. Deze is fiscaal aftrekbaar.
Executiewaarde
Dit is wat je huis zou opbrengen bij een gedwongen verkoop, meestal tussen de 75% en 90% van de vrije verkoopwaarde.
Expiratiedatum
Dit is de datum waarop een contract afloopt, bijvoorbeeld de einddatum van je hypotheekcontract of een rentevastperiode.
Financieringskosten
Kosten die gemaakt worden voor het verkrijgen van een hypotheek, zoals taxatiekosten, hypotheekaktekosten en kosten voor Nationale Hypotheek Garantie.
Herbouwwaarde
Dit is het geld dat nodig zou zijn om je huis weer op te bouwen, bijvoorbeeld na een brand. Dit bedrag staat vaak in het taxatierapport en wordt gebruikt om je opstalverzekering te berekenen.
Hoofdelijke Aansprakelijkheid
Als je samen met iemand anders een hypotheek afsluit, kunnen jullie beiden afzonderlijk worden aangesproken om de hele schuld te betalen.
Huurwaardeforfait
Dit is een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen in je belastingaangifte als je eigenaar bent van een woning. Het is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Je kunt bij de Belastingdienst navragen welk percentage voor jou geldt.
Hypotheek
Een hypotheek is een lening waarbij je huis als onderpand dient. Als je de lening niet kunt terugbetalen, mag de bank je huis verkopen om het geld terug te krijgen.
Hypotheekakte
Dit is een officieel document van de notaris waarin staat dat je een hypotheek hebt afgesloten en wat je rechten en plichten zijn. Dit document wordt geregistreerd bij het kadaster.
Hypotheekgever
Dit ben jij, als je een hypotheek afsluit. Je geeft de bank het recht om je huis te verkopen als je de hypotheek niet kunt betalen.
Hypotheeknemer
Dit is de bank of een andere geldverstrekker die jou geld leent en in ruil daarvoor het recht krijgt om je huis te verkopen als je niet kunt betalen.
Hypotheekregister
Dit is een openbaar register bij het kadaster waarin staat wie welke hypotheken heeft afgesloten. Iedereen kan dit register inzien.
Kadaster
Het kadaster is een overheidsinstelling waar alle informatie over onroerende zaken, zoals huizen en grond, is geregistreerd. Hier vind je wie de eigenaar is, of er bijzondere regels of rechten gelden en ook informatie over hypotheken. Iedereen kan deze informatie inzien, want het is een openbaar register.
Kadastraal Uittreksel
Dit is een document dat je bij het kadaster kunt opvragen. Hierin staat basisinformatie over een pand, grondstuk, schip of vliegtuig. Je vindt er bijvoorbeeld in wie de eigenaar is, hoe groot het is en of er speciale rechten of beperkingen zijn, zoals monumentstatus of erfdienstbaarheden.
Koopakte
De koopakte is het officiële document waarin alles rondom de koop van een huis of ander onroerend goed is vastgelegd. Hierin staan alle afspraken tussen koper en verkoper beschreven.
Kosten Koper (k.k.)
Als je een huis koopt ‘kosten koper’, betekent dit dat jij als koper alle bijkomende kosten betaalt. Hieronder vallen de kosten voor de overschrijving bij het kadaster, de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte.
Levering
Levering gaat in twee stappen. Eerst is er de juridische levering: dit is wanneer het huis officieel op jouw naam wordt gezet. Je tekent hiervoor de akte van levering bij de notaris, dit noemen we ook wel de transportakte. Daarna is er de feitelijke levering: dit is het moment waarop jij de sleutels krijgt!
Leveringsakte
Dit is een officieel document dat door de notaris wordt opgemaakt. Het is het bewijs dat een huis van eigenaar is gewisseld.
Looptijd
Dit zijn simpelweg de jaren tussen het moment dat je de hypotheek afsluit en het moment dat je alles hebt afgelost.
Maandlast
Dit is het bedrag dat je elke maand betaalt voor je hypotheek, bestaande uit rente en aflossing. De bruto-maandlast is het totale bedrag dat je elke maand betaalt. De netto-maandlast is wat je daadwerkelijk betaalt nadat je belastingaftrek is verrekend.
Meeneemregeling
Dit is een regeling die je toestaat om je hypotheek mee te nemen als je verhuist, zolang de looptijd van je hypotheek nog niet is afgelopen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een gunstige rente hebt op je huidige hypotheek.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Dit is een garantie voor je hypotheek vanuit een waarborgfonds, wat betekent dat zij garant staan als je de rente en aflossing van je hypotheek niet meer kunt betalen. Het afsluiten van een hypotheek met NHG kan voordeliger zijn, omdat het rentepercentage vaak lager is en je mogelijk een hoger hypotheekbedrag kunt krijgen. Maar let op, er is een maximale koopsom waarboven je geen NHG kunt krijgen.
Netto-Werkelijke-Rente
Dit is de daadwerkelijke kostprijs van je hypotheek, waarbij niet alleen naar de rente wordt gekeken, maar ook naar zaken als afsluitkosten, het aantal betalingen per jaar, verzekeringen en belastingen. Voor hypotheken met NHG kunnen de rentetarieven lager zijn, en deze garantie is vooral bedoeld voor mensen met een relatief laag inkomen die toch een huis willen kopen.
Nominale Rente
Dit is de rente die je elk jaar betaalt voor je hypotheek, zonder rekening te houden met extra kosten en de momenten waarop je betaalt. Het is het ‘kale’ rentepercentage, zonder alle extra’s en details.
Onder Bod Zijn
Als je een bod doet op een huis, belooft de makelaar van de verkoper om niet actief te onderhandelen met andere geïnteresseerden. Andere mensen mogen het huis nog wel bezichtigen, maar jij hebt, zeg maar, een eerste optie.
Ontbindende Voorwaarden
Dit zijn afspraken die in het koopcontract staan en die je de mogelijkheid geven om van de koop af te zien. Voorbeelden zijn het niet krijgen van een hypotheek of NHG, of negatieve uitkomsten van een bouwkundig onderzoek.
Opstalverzekering
Met deze verzekering is je huis beschermd tegen schade door bijvoorbeeld brand of storm. Het is verplicht om deze verzekering af te sluiten als je een hypotheek neemt.
Optie
Een optie geeft je het recht om een huis te kopen, maar je bent niet verplicht om dat te doen.
Opzegtermijn
Na elke rentevast periode of bij de verkoop van je huis, kun je je hypotheek opzeggen. Soms kan dit direct, soms moet je een opzegtermijn in acht nemen.
Overbruggingskrediet
Dit is een tijdelijke lening die je helpt om de periode tussen de koop van een nieuw huis en de verkoop van je oude huis te overbruggen.
Overdrachtsbelasting
Dit is een belasting die je betaalt als je een huis koopt. Momenteel is het percentage 6% van de koopsom.
Overlijdensdekking
Dit is een verzekering die een bedrag uitkeert als de hoofdkostwinner overlijdt, zodat de achterblijvende partner de hypotheek (gedeeltelijk) kan aflossen.
Oversluiten
Als je je hypotheek oversluit, sluit je je bestaande hypotheek over naar een nieuwe hypotheek, vaak met betere voorwaarden of een lagere rente.
Overwaarde
Dit is het verschil tussen de waarde van je huis en de restschuld van je hypotheek. Als je overwaarde hebt, kun je bijvoorbeeld je hypotheek verhogen om een verbouwing te betalen.
Passeren
Dit is het officiële moment waarop een document, zoals de koopakte van een huis of een hypotheekakte, door alle betrokken partijen wordt ondertekend bij de notaris. Dus, als je een huis koopt, ga je naar de notaris om de documenten te ‘passeren’, wat betekent dat jij, de verkoper en de notaris allemaal de documenten ondertekenen om de koop officieel te maken.
Recht van Hypotheek
Wanneer je een hypotheek afsluit, geef je de geldverstrekker het recht van hypotheek. Dit betekent dat als je niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen en je huis moet worden verkocht, de geldverstrekker als eerste recht heeft op de opbrengst van de verkoop.
Recht van Overpad
Dit is het recht dat iemand heeft om over het erf van iemand anders te gaan. Dit moet worden getolereerd en het pad moet in goede staat worden gehouden door de eigenaar van het erf. Dit recht blijft bestaan, zelfs als het eigendom wordt verkocht.
Rendement
Dit is de winst die je krijgt uit je beleggingen, zoals koerswinst en dividend. Meestal is het rendement op lange termijn hoger dan de rente op een spaarrekening, maar er zijn wel risico’s aan verbonden, zoals dalende koersen en bedrijven die geen dividend uitkeren.
Rentevaste Periode
Dit is de periode waarin de rente van je hypotheek niet verandert, die je samen met de geldverstrekker hebt afgesproken. Meestal is de rente hoger als je kiest voor een langere rentevaste periode.
Roerende Goederen
Dit zijn spullen die je van de verkoper kunt overnemen die niet vastzitten aan het huis.
Sleutelverklaring
Een sleutelverklaring is een document dat wordt opgesteld als je de sleutels van je nieuwe huis krijgt voordat de officiële overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat je alvast in het huis kunt, maar het officieel nog niet van jou is. In de tussentijd moet je er wel voor zorgen dat het huis verzekerd is, omdat je al gebruik maakt van de woning.
Taxatie
Dit is wanneer een expert, meestal een makelaar, de waarde van een huis bepaalt. Dit kan nodig zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld om een hypotheek te krijgen, of om de waarde van een huis te weten als iemand is overleden, of als je een bod wilt doen op een huis dat te koop staat.
Tophypotheek
Dit is wanneer het bedrag dat je leent (de hypotheek) hoger is dan de waarde van het huis als het gedwongen verkocht zou moeten worden (de executiewaarde).
Transportakte
Dit is een officieel document dat door de notaris wordt opgesteld wanneer je een huis koopt. Met dit document wordt het huis officieel van jou. Het wordt ook wel een overdrachtsakte genoemd, en het zorgt ervoor dat het huis op jouw naam staat.
Variabele Rente
Als je kiest voor een variabele rente, betekent dit dat de rente die je elke maand betaalt kan veranderen, afhankelijk van de rentestanden op de markt. Je maandelijkse betaling kan dus variëren.
Vereniging van Eigenaren (VvE)
Als je een appartement hebt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Samen met de andere appartementseigenaren zorg je voor het hele gebouw en behartig je gemeenschappelijke belangen, zoals onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes.
Voorlopige Teruggaaf
Als je een hypotheek hebt, kun je de betaalde rente aftrekken van je belastingen. Je kunt dit maandelijks laten verrekenen door een voorlopige teruggaaf aan te vragen, zodat je elke maand netto meer geld overhoudt.
Vraagprijs
Dit is het bedrag dat de verkoper graag zou willen hebben voor het huis. Het is een uitnodiging om een bod te doen; je mag dus minder bieden, maar het risico bestaat dat iemand anders meer biedt.
Vrije Verkoopwaarde
Dit is de prijs die een koper zou betalen als hij/zij echt graag het huis wil hebben en er geen druk is om te verkopen. Dit wordt ook wel de onderhandse of economische verkoopwaarde genoemd.
Vrij op Naam (V.O.N.)
Als je een huis ‘vrij op naam’ koopt, zijn de kosten zoals makelaarskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting al inbegrepen in de koopprijs. Je moet wel zelf de kosten betalen voor het afsluiten van een hypotheek en de inschrijving in het kadaster.
Waarborgsom
Dit is een soort aanbetaling die je doet als je een huis koopt, en het staat in het koopcontract. Als je je niet aan het contract houdt, dan ben je deze som meestal kwijt. Maar, je kunt dit bedrag ook met een bankgarantie betalen, zodat je niet direct geld kwijt bent.
Woonvergunning
In sommige gemeenten heb je een woonvergunning nodig om in een huis onder een bepaalde prijs te mogen wonen. Deze vergunning geeft je het recht om in het huis te wonen dat je hebt gekocht, in die specifieke gemeente.
WOZ-waarde
Dit is de waarde van je huis zoals die door de gemeente is vastgesteld. Ze gebruiken deze waarde voor belastingdoeleinden en het wordt bepaald door de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).
Zoekopdracht
Een opdracht tot begeleiding bij het zoeken en kopen van een huis waarvoor de makelaar een courtage mag berekenen. De inhoud van de opdracht (welke diensten in deze opdracht zijn inbegrepen) hangt af van wat de makelaar en de opdrachtgever met elkaar afspreken.