Makelaars ABC

Makelaars, notarissen en hypothekers gebruiken soms woorden die niet voor iedereen duidelijk zijn. Daarom hebben we alle woorden voor je verzameld met een heldere uitleg.

Huisstunt Info

Afkoopwaarde

Afkoopwaarde is simpelweg het geld dat je hebt opgebouwd in het beleggingsdeel van je beleggingshypotheek. Als je besluit om je beleggingshypotheek te stoppen, krijg je dit geld uitbetaald. Je kunt het ook krijgen als je een gemengde levensverzekering vroegtijdig stopt. Je kunt dit bedrag gebruiken om (een deel van) je hypotheek af te lossen.

Afsluitkosten

Dit zijn alle kosten die je moet betalen wanneer je een hypotheek afsluit. Denk hierbij aan kosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie, taxatie, administratie en aanvraag van NHG.

Afsluitprovisie

Dit is het bedrag dat je aan de bank moet betalen wanneer je een hypotheek afsluit.

Akte

Een akte is een officieel document opgesteld door de notaris waarin belangrijke zaken worden vastgelegd, zoals de overdracht van een huis of een hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Met deze hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag zolang de rente niet verandert. In het begin betaal je vooral rente en los je weinig af, maar dat verandert in de loop der tijd. Je gaat dan steeds meer aflossen en minder rente betalen.

Appartementsrecht

Als je een appartementsrecht hebt, betekent dit dat je een deel van een gebouw bezit. Dit geeft je ook het recht om bepaalde delen van het gebouw, zoals een appartement, alleen te gebruiken. Het geeft je ook recht op het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes, zoals het trappenhuis. Alle appartementseigenaren zijn samen eigenaar van het hele gebouw of complex, of het nu gaat om woningen, bedrijfsruimtes of kantoorruimtes.