Onderhandelen met geïnteresseerden voor je woning: Zo doe je dat

Onderhandelen met geïnteresseerden voor je woning: Zo doe je dat

Gefeliciteerd! Je woning heeft de aandacht getrokken en je hebt een bod ontvangen. Nu begint het spannende spel van onderhandelen. Hoe pak je dit aan? Hier zijn de basisprincipes en 6 gouden tips!

De basis van onderhandelen bij woningverkoop Veel mensen denken dat er strikte regels zijn voor onderhandelingen bij woningverkoop, maar dat valt mee. Totdat de koopovereenkomst is getekend, zijn beide partijen vrij om de onderhandelingen te stoppen. Na ondertekening heeft de koper nog drie dagen bedenktijd.

Onderhandelingsdynamiek Je bent niet verplicht om te reageren op een bod, maar het is wel zo beleefd. Als je meerdere biedingen hebt, hoef je dit niet aan elke bieder te melden. En je mag altijd van gedachten veranderen, tot het moment dat de koopovereenkomst is getekend.

6 Gouden Onderhandelingstips

 1. Vermijd confrontatie: Blijf kalm en respectvol. Een goede verkoopervaring is goud waard.
  • Voorbeeld: Stel dat een potentiële koper een bod doet dat veel lager is dan je verwachtte. In plaats van geïrriteerd te reageren, kun je beleefd antwoorden: “Bedankt voor uw bod. Ik had een ander bedrag in gedachten gezien de huidige marktwaarde. Laten we kijken of we dichter bij elkaar kunnen komen.”
 2. Neem je tijd: Een directe reactie kan overkomen alsof je haast hebt. Overweeg elk bod zorgvuldig.
  • Voorbeeld: Na het ontvangen van een bod kun je zeggen: “Bedankt voor uw bod. Ik wil hier even over nadenken en kom er morgen bij u op terug.”
 3. Wees assertief: Breng een tegenbod met overtuiging, maar laat ruimte voor verdere onderhandeling.
  • Voorbeeld: “Ik waardeer uw bod van €250.000. Gezien de recente renovaties en de locatie van de woning, stel ik €280.000 voor. Ik denk dat dit een eerlijke prijs is voor beide partijen.”
 4. Luister actief: De manier waarop een bod wordt gedaan, kan veel onthullen over de speelruimte van de koper.
  • Voorbeeld: Als een koper zegt: “Ik begin met een bod van €240.000,” suggereert dit dat ze bereid zijn om te onderhandelen en mogelijk een hoger bod te doen.
 5. Onderbouw je vraagprijs: Wees voorbereid om uit te leggen hoe je tot je vraagprijs bent gekomen.
  • Voorbeeld: “Mijn vraagprijs is gebaseerd op recente verkopen in de buurt, de grote tuin die bij de woning hoort, en de nieuwe keuken die we vorig jaar hebben geïnstalleerd.”
 6. Kijk verder dan de prijs: Andere factoren, zoals voorwaarden en overdrachtsdatum, zijn ook belangrijk.
  • Voorbeeld: Een koper biedt de vraagprijs, maar wil binnen een maand verhuizen. Een andere koper biedt iets minder, maar is flexibel in de verhuisdatum. Afhankelijk van je situatie kan het tweede bod aantrekkelijker zijn als je meer tijd nodig hebt om te verhuizen.

Drie mogelijke uitkomsten van onderhandelingen

 • Bod accepteren: Een mondelinge overeenkomst is niet bindend. Pas na het tekenen van de koopovereenkomst is de deal rond, met de koper die nog drie dagen bedenktijd heeft.
 • Bod afwijzen: Als je een bod afwijst zonder een tegenvoorstel, eindigen de onderhandelingen. Maar de koper kan altijd terugkomen met een nieuw bod.
 • Tegenbod doen: Hiermee ga je de onderhandelingsfase in, waarbij beide partijen kunnen blijven bieden en tegenbieden.

Klaar voor de onderhandelingen? Met deze tips en inzichten ben je goed voorbereid op het onderhandelingsproces. Start met de verkoop van je woning!

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X (Twitter)
WhatsApp
Pinterest
Email
Print
Huisstunt Woning Zelf Verkopen

Jouw huis, jouw verhaal

Huisstunt is niet zomaar een platform; het is jóuw platform. We hebben alles wat je nodig hebt om je woning in de kijker te zetten, zonder gedoe en mét resultaat.