Waarom een energielabel verplicht is bij de verkoop?

Waarom een energielabel verplicht is bij de verkoop?

Het energielabel van een huis is een belangrijke indicator voor het energieverbruik. De labels variëren van A++ voor zeer energiezuinige huizen tot G voor de minst zuinige. Verschillende factoren beïnvloeden dit label.

Hoe lang is jouw energielabel geldig? Een energielabel is 10 jaar geldig. Als je al een label hebt dat minder dan een decennium oud is en er zijn geen grote veranderingen in je huis aangebracht, dan is een nieuw label niet nodig. Als je echter energiebesparende aanpassingen hebt gedaan, is het aan te raden je label te updaten.

Voorlopig versus Definitief Energielabel De termen ‘voorlopig’ en ‘definitief’ komen vaak voor in gesprekken over energielabels. Een voorlopig label is een schatting en heeft geen wettelijke status. Als je je huis verkoopt, moet je een definitief label aanvragen. Dit gebeurt vóór de sleuteloverdracht.

TIP! Het is slim om je energielabel al vroeg in het verkoopproces te regelen. Potentiële kopers zijn vaak geïnteresseerd in het energieverbruik van de woning.

Hoe vraag je een definitief energielabel aan? Om boetes te vermijden, is het belangrijk om een geldig energielabel te hebben. De boete kan oplopen tot €435. Een energieadviseur zal je huis inspecteren om het label te bepalen.

Stappenplan voor het aanvragen van een energielabel:

  1. Afspraak maken: Na goedkeuring van de offerte plan je een afspraak, telefonisch of digitaal.
  2. Inspectie: De adviseur komt langs en beoordeelt verschillende aspecten van je huis, zoals isolatie en verwarming. Dit duurt 1-2 uur.
  3. Registratie: Je ontvangt het label per e-mail binnen 10 werkdagen na de inspectie. Het label is 10 jaar geldig.

Meerwaarde door een beter energielabel Een beter energielabel kan de verkoopprijs van je huis verhogen. Duurzame huizen zijn populair en kunnen meer opleveren. Een huis met een label dat drie stappen beter is dan vergelijkbare huizen in de buurt kan tot 3,6% meer opleveren. Dat kan neerkomen op een extra €10.700!

Energiezuiniger maken van je huis Als je op termijn wilt verhuizen, overweeg dan energiebesparende maatregelen om een beter label te krijgen. Na het implementeren van deze maatregelen kun je een nieuw label aanvragen. Voor tips kun je terecht op websites zoals verbeterjehuis.nl.

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
X (Twitter)
WhatsApp
Pinterest
Email
Print
Huisstunt Woning Zelf Verkopen

Jouw huis, jouw verhaal

Huisstunt is niet zomaar een platform; het is jóuw platform. We hebben alles wat je nodig hebt om je woning in de kijker te zetten, zonder gedoe en mét resultaat.